Heeft u geld over? Bijvoorbeeld een belastingmeevaller of uw vakantiegeld? Dan kunt u ervoor kiezen om dat geld te gaan beleggen. Met als doel om uw geld te laten groeien. Het rendement van beleggen is op de langere termijn meestal hoger dan sparen. Uit onderzoek van Beleggingsmatch bleek zelfs dat beleggen de afgelopen 10 jaar, 3,5 keer meer opleverde dan sparen. Hoeveel beleggen kan opleveren hangt af van 3 verschillende factoren.
1 Check de risicometer
Vaak geldt bij beleggen: hoe meer risico u neemt, hoe hoger het rendement. Een snelle manier om te zien hoeveel risico u loopt met uw belegging, is de risicometer. Het risico van een fonds wordt aangegeven met een score van 1 tot 7. Een laag cijfer staat voor een laag risico en een hoog cijfer staat voor een hoog risico. Wilt u het risico beperken? Dan kunt u het beste uw beleggingen spreiden over verschillende fondsen. Gaat u beleggen in een mixfonds? Dan is de mix al voor u gemaakt. Maar ook mixfondsen hebben een verschillend risiconiveau.
2 Beleggen kost geld
U betaalt bijvoorbeeld voor het uitvoeren van uw belegging. De kosten verschillen per aanbieder en per fonds. Soms betaalt u een vast bedrag en soms een percentage. Uit recent onderzoek blijkt dat mensen die met een laag bedrag beleggen (1000-10.000 euro) relatief veel geld kwijt zijn aan beleggingskosten. Hoge kosten hebben effect op uw uiteindelijke rendement. Volgens onderzoek van Beleggingsmatch blijkt dat u bij Centraal Beheer en Binck de laagste kosten betaalt. Het loont dus om de kosten van verschillende aanbieders te vergelijken.
3 Gebruik de lange termijn
Wat er gebeurt in de wereld, kan invloed hebben op uw beleggingen. Zo kan goed nieuws, bijvoorbeeld goede economische vooruitzichten, zorgen voor stijgende koersen. En slecht nieuws, bijvoorbeeld een orkaan, voor dalende koersen. Hoe langer u uw geld opzij kunt zetten, hoe meer u het risico spreidt. Gaat het even iets minder met uw beleggingen? Dan heeft u de tijd om te wachten tot de koersen weer stijgen. Tip: beleg automatisch maandelijks een bedrag. Gaat het even iets minder met uw beleggingen? Dan heeft u de tijd om te wachten tot de koersen weer stijgen.
Gaat u beleggen? Denk dan na over deze 3 factoren en maak uw eigen afwegingen. Wilt u meer met uw geld? Denk dan eens aan beleggen.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Centraal Beheer.