Het begint een trend te worden: steeds meer mensen die het ondernemerschap verkiezen boven een baan in loondienst. En laten we eerlijk zijn, het kan ook wel echt heel gaaf zijn. Zelf de touwtjes in handen, je eigen tijd indelen en taken bepalen die je zelf doet of liever uitbesteed aan een ander. Ondernemerschap kan daarentegen, naast de regie in eigen hand hebben, ook juist zorgen voor meer stress en minder vrije tijd. Het is daarom goed om stil te staan bij vijf aandachtspunten van het ondernemerschap.
1. Hulp van een accountant
Als ondernemer dien je je inkomsten en uitgaven te verantwoorden tegenover verschillende partijen, met name de Belastingdienst. Dit is weer aan een hoop regels verbonden, waardoor je er verstandig aan doet om dit uit te besteden aan een accountant. Naast het feit dat de belastingaangifte redelijk ingewikkeld is, kost het daarnaast ook erg veel tijd, die je waarschijnlijk veel liever in je onderneming steekt.
2. Een AOV afsluiten
Je wil er liever niet over nadenken of denkt dat het jou niet overkomt, maar een ongeluk zit in een klein hoekje: je kunt als ondernemer arbeidsongeschikt raken. Wanneer je in loondienst werkt, ben je automatisch verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Als ondernemer moet je je apart voor arbeidsongeschiktheid verzekeren. De verwachting leeft dat een AOV een prijzige verzekering is, maar er zijn verschillende factoren waarvan de premie afhankelijk is. Zo kun je zelf de hoogte van de premie bepalen.
3. Huisvesting
Je moet goed nadenken over de huisvesting van je bedrijf. Afhankelijk van het type organisatie dat je voert en de grootte van de organisatie, kun je je bedrijf vanuit huis voeren of een bedrijfspand kopen of huren. Wanneer je je bedrijf in huis vestigt, is het belangrijk om dit eerst te overleggen met de gemeente. Zij moeten namelijk bepalen of het past in het bestemmingsplan van je woonplaats.
Als je bij de start van je bedrijf, of in een later stadium overweegt om een bedrijfspand te kopen of huren, gebruik dan je accountant ook als klankbord. Deze kan je van goed advies voorzien.
4. Vergunningen en verplichtingen
Naast bovengenoemde aandachtspunten, is het ook belangrijk om te controleren of je vergunningen nodig hebt voor je bedrijfsvoering. Zo dien je bijvoorbeeld een vergoeding te betalen voor het draaien van muziek, of heb je een gebruiksvergunning nodig als er sprake kan zijn van grotere risico’s. Dit is het geval wanneer er bijvoorbeeld grote groepen mensen gelijktijdig gebruikmaken van een pand of wanneer er gevaarlijke stoffen aanwezig zijn. Zorg ervoor dat je je hierover goed laat informeren. Een sanctie achteraf zou natuurlijk zonde zijn.
5. Laat je informeren
Wanneer je aan ondernemerschap denkt of als ondernemer veranderingen wil aanbrengen in je onderneming, is het goed om je te laten informeren. Er zijn verschillende instanties die je graag adviseren over verzekeringen, vergunningen en de andere aandachtspunten voor ondernemers.