Nederlanders zijn een ondernemend volk; anno 2022 zijn er voor het eerst ooit meer dan 2 miljoen bedrijven in Nederland te vinden. Dat betekent dat je als ondernemer er de laatste jaren de nodige concurrentie bij hebt gekregen.
In dat geval kan het prettig zijn om net even verder te kijken dan je concurrenten. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om een bedrijf te starten in het buitenland? In dit artikel lees je meer over waar je op moet letten wanneer je internationale ambities met je onderneming hebt.
1. Verdiep je in het land waar je wil starten met ondernemen
Omdat er vraag naar je product of dienst in Nederland is, betekent niet dat dit ook automatisch in het buitenland geldt. Daarom raden we aan om een onderzoek te doen in het land waar je wil gaan ondernemen. Je kunt een uitgebreid marktonderzoek doen, maar je kunt bijvoorbeeld ook een zoektermenonderzoek doen. Hierin onderzoek je hoe vaak mensen in een land zoeken naar jouw producten of diensten. Dit geeft een aardig beeld van de vraag in dat land.
Kijk ook naar de cultuur, de taal en meer om een land en het volk ervan beter te leren kennen. Alleen met de juiste kennis op zak kun je een begin maken aan ondernemen in het desbetreffende land. Schroom dus niet om voor je je zaken omgooit eerst naar een land te gaan waar je misschien wil gaan ondernemen.
2. Wees op de hoogte van de regels van een bedrijf opstarten
In je zoektocht om meer kennis te vergaren over het land waar je een bedrijf wil opstarten moet je direct kijken naar wat de wetten en regels zijn omtrent het oprichten van een bedrijf. In andere landen gelden bijvoorbeeld andere ondernemingsvormen dan in Nederland. Goed om te weten: in de Europese Unie kun je je vestigen met alle Nederlandse rechtsvormen.
Het maakt dus niet uit of je zzp’er bent of een bv hebt; binnen de EU kun je terecht. Wel moet je alsnog kijken naar andere regels omtrent ondernemen in het land waar je aan de slag wil gaan. Buiten de EU gelden weer totaal andere regels.
3. Professionele vertalingen van je website en communicatie
Weet je eenmaal waar je een bedrijf wil starten? Of wil je vanuit Nederland ondernemen op meerdere locaties? Pak in dat geval op een vroeg moment je website en alle andere communicatiekanalen aan, zodat de website in meerdere talen te lezen is. Sla Google Translate over, omdat deze vertaalmachine geen optimale vertalingen levert.
Je pikt een website die gebruik heeft gemaakt van Google Translate er zo uit en dat is helaas niet erg professioneel. Kies liever voor een professioneel vertaalbureau zoals Interlingo om je te helpen met het vertalen van alle tekstuele content die je gebruikt om mee te communiceren. Alleen echte experts met de kennis van een bepaalde taal weten hoe ze bepaalde zinnen moeten construeren en welke woorden wel of niet bij je bedrijf passen.
4. Regel de nodige vergunningen en visa
Wanneer je je daadwerkelijk in een ander land wil vestigen, moet je weten dat er in de meeste gevallen een vergunning en/of visa nodig is. Voor een bedrijf starten in een ander EU-land heb je bijvoorbeeld vaak een vestigingsvergunning nodig. Je hebt onder andere een EU-verklaring nodig om zo’n vergunning aan te vragen In sommige gevallen moet je een verklaring van inschrijving hebben.
Ga je buiten de EU aan de slag dan heb je naast deze vergunning nog een verblijfsvergunning en een werkvergunning nodig. Soms moet je ook een bepaald visum aanvragen en kunnen laten zien. Verdiep je daar dus in voordat je de stap maakt, zodat je weet waar je aan toe bent en je op de juiste manier kunt beginnen met internationaal ondernemen.
5. Ontdek de mogelijkheden voor financiële steun
Tot slot is het interessant om te weten dat er diverse mogelijkheden vanuit Nederland zijn voor financiële steun wanneer je in het buitenland wil ondernemen. De Nederlandse overheid kan je namelijk helpen met behulp van subsidies en financiering. Zo kun je gebruik maken van het Dutch Trade and Investment Fund (DTIF) dat onder andere leningen en meer biedt wanneer het lastig is om met een goed plan rond te komen met de financiering.
Ben je juist van plan om in ontwikkelingslanden aan de slag te gaan dan kom je misschien in aanmerking voor het Dutch Good Growth Fund (DGGF). Het is aan te raden om de zogeheten Subsidiewijzer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland te gebruiken om zo te checken welke subsidies of vergoedingen voor jouw bedrijf in het buitenland handig en aan te vragen zijn. Via RVO kom je sowieso meer te weten over internationaal ondernemen.