Wereldwijd komt er steeds meer aandacht voor de cryptovaluta. In Azië zijn er steeds meer plekken waar de digitale valuta gebruikt kunnen worden om betalingen te doen. Niet alleen voor consumenten die aankopen willen doen bij een bedrijf, ook betalingen tussen ondernemers vinden steeds vaker plaats met digitale munten. We schreven eerder al over de gebrekkige digitale connectiviteit binnen Nederland. Hoe is het gesteld met de aandacht voor cryptovaluta en is het iets om rekening mee te houden in het Nederlandse bedrijfsleven?
Waarom cryptovaluta binnen een bedrijf gebruiken?
Er wordt nog vaak beweerd dat cryptovaluta gezien moeten worden als een investeringsmogelijkheid. Een paar tientjes investeren om winst te kunnen maken op de kortere termijn. Maar dat is niet waar de meeste blockchaintoepassingen voor gemaakt zijn. Het is een decentrale digitale munteenheid, vaak met de mogelijkheid om smart contracts op te zetten en applicaties binnen de blockchain.
Dit betekent dat een bedrijf via de blockchain op zoek kan gaan naar investeerders, naar een afzetmarkt, en naar mogelijkheden om te expanderen. Dat is niet alles. Kijk bijvoorbeeld eens naar de kansen die Powerledger biedt door energie decentraal aan te bieden. Zonder tussenpersoon, waardoor de prijs een stuk lager uitvalt. Maar jouw bedrijf kan ook energie verkopen, tegen een betere prijs dan de stroomleverancier betaalt voor de energie die je zelf op kunt wekken op het dak van bijvoorbeeld jouw kantoorpand of loods.
Internationale betalingen
Heb je er ooit bij stilgestaan hoeveel de banken aan jouw verdienen? Alle transacties binnen het bedrijf over de grens zijn transacties die duur betaald moeten worden. En daarmee is er geen enkele garantie dat het geld ook binnen korte tijd op de rekening staat. Sterker nog, IBAN-betalingen kunnen meerdere dagen in beslag nemen wanneer er weekenddagen of feestdagen tussen zitten. Echt ideaal is dat niet, want dat drukt een harde stempel op de cashflow. Veel vervelender wordt het niet, want een lopende cashflow is precies wat je nodig hebt om verder te kunnen groeien.
Met de cryptovaluta heb je dat probleem niet. Betalingen worden niet alleen vele malen sneller verwerkt, de transactiekosten zijn ook nog eens veel lager. Hierdoor blijft er feitelijk meer geld hangen op de plek waar je het nodig hebt: op de bankrekening van jouw bedrijf. Een decentrale economie met digitaal geld klinkt misschien nog een beetje abstract en ver weg, maar in Azië is het al werkelijkheid aan het worden. Het gaat niet lang duren voordat wij in Nederland ook kunnen beginnen (bekijk een compleet overzicht van cryptovaluta op Cryptostart).
Hoe begin jij aan de eerste stappen?
Bron: Pixabay
Er zijn verschillende manieren waarop je in kunt stappen. Je kunt betalingsmogelijkheden openen door een wallet te kiezen voor bepaalde munten. Aangezien er veel informatie te vinden is over de cryptomunten die interessant kunnen zijn, is het makkelijk om een selectie te maken. Je kunt er ook voor kiezen om zelf applicaties en contracten te maken op de blockchain. In dat geval zijn Komodo en Ethereum op dit moment goede mogelijkheden. Hiermee kun je direct aan het werk wanneer je programmeurs in dienst hebt binnen jouw onderneming.