Zit u er al enige tijd aan te denken om een eigen foodtruck te starten? Eentje die zich echt weet te onderscheiden van de rest? Dan is het goed om uw huiswerk te doen voordat u besluit uw baan op te zeggen. Wat kost een foodtruck bijvoorbeeld, wat voor type sluit het beste aan bij uw cuisine en hoe installeert u elektra? Genoeg vragen die een antwoord verdienen.
Veel ondernemers zien de toename in evenementen als een kans om hun assortiment uit te breiden. Het is dan ook niet vreemd dat het aantal cateringbedrijven op evenementen en festivals sinds 2011 fors is toegenomen. RTL Z berichtte dat er momenteel ongeveer 8.000 foodtrucks in Nederland zijn. Het zijn niet alleen hobbyisten die hun baan opzeggen maar ook bestaande cateraars die hun aanbod uitbreiden.
Kosten voor een foodtruck
De eerste vraag die vaak wordt gesteld is: “wat kost het om een foodtruck te bouwen?”. Dat ligt volledig aan de luxe en het type dat u voor ogen heeft. De kosten voor een uitgebreide custom foodtruck kan al snel oplopen tot €100.000. Een eenvoudige foodfiets heb je al voor een paar duizend euro. Bedenk dat uw foodkraampje moet aansluiten bij wat u gaat verkopen. Zo is een foodbike prima geschikt als een espressobarretje. Werkt u met veel verse producten en een groot team dan moet er ook voldoende ruimte zijn voor gaspitjes, koelinstallaties.
Typen foodtrucks
Zoals hierboven al aangegeven zijn er verschillende type foodtrucks. De klassieke foodtruck is populair op festivals maar we zien steeds vaker handzamere ‘trucks’, zoals E-tuk-tuk of foodfietsen. Deze trend is over komen waaien uit New York waar deze stalletjes op de hoek van vrijwel iedere straat staan. Besef dat de truck uiteindelijk aan moet sluiten bij wat u gaat verkopen. Kookt u met natuurlijk en biologische producten dan sluit een ecologische truck of zelfs een fiets beter aan bij uw imago.
Gas, water, elektra en koeling
Besef dat uw splinternieuwe truck tijdens evenementen onderworpen kan worden aan de strenge regels van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Dat is maar goed ook want zo blijft de kwaliteit gewaarborgd. Het betekent echter wel dat u uw zaakjes op orde moet hebben. Zorg voor een goede aansluiting voor gas en water. Misschien wel het belangrijkste zorg voor een goed werkende koelinstallatie. Voedsel dat niet goed bewaard blijft kan ernstige gezondheidsklachten met zich meebrengen. Met hoge boetes en imagoschade als gevolg. Vandaar dat u er verstandig aan doet om te investeren in een goede installatie.
Wat rest zijn de vergunningen. Zorg dat al het papierwerk rond is, dan kunt u deze lente nog mensen laten genieten van uw heerlijke producten.