Menu
Nieuws

Nederland niet voorbereid op flexibele arbeidsmarkt van de toekomst

Mensen worden steeds ouder. Elk kind dat nu geboren wordt heeft een gemiddelde levensverwachting van 100 jaar. Wat zijn de gevolgen hiervan voor ons (werkend) leven? Slechts 19% heeft hier een beeld bij. Uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van Randstad, blijkt er veel weerstand te zijn onder Nederlanders om op oudere leeftijd door te werken, vaker om te scholen en flexibeler te gaan werken.

Ruim twee derde van de Nederlanders staat negatief tegenover een arbeidsmarkt met uitsluitend flexibele contracten. 64% vindt het een (zeer) slechte zaak dat ouderen op latere leeftijd (moeten) blijven werken en zelf verantwoordelijk zijn voor het financieren van pensioen.

Onderzoek TNS/NIPO & Randstad:
• 69% Nederlanders ziet niets in flexibele arbeidsmarkt van de toekomst
• 23% ziet een leven lang leren niet zitten
• Meerderheid vindt werken tot 75ste ongeloofwaardig

In het onderzoek werden Nederlanders op basis van drie scenario’s ondervraagd over de toekomst van de arbeidsmarkt. Het onderzoek getiteld: Hoe staan Nederlanders tegenover de gevolgen van een 100-jarig leven, werd uitgevoerd door TNS/NIPO onder 1033 respondenten.

 

Vaste baan bestaat in de toekomst niet meer
Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt van Randstad Groep Nederland: “Het is zorgelijk dat Nederlanders nog niet voorbereid zijn op de arbeidsmarkt van de toekomst. We ontkomen er namelijk niet aan dat mensen in de toekomst vaker wisselen van baan. Echter, in het onderzoek in aanloop naar de Randstad Awards blijkt de waardering voor vastigheid groot. 56% geeft aan een vast contract het belangrijkste criterium te vinden voor goed werkgeverschap. En dat is begrijpelijk, want op dit moment is onze maatschappij nog georganiseerd rondom het vaste contract. Als werkgevers in de toekomst geen zekerheid meer bieden, zullen we ons daar met z’n allen op moeten voorbereiden.”

Klik hier voor het volledige bericht.