Zaken doen in China is wel even iets anders dan zaken doen met België of bijvoorbeeld Duitsland. De Chinezen zijn compleet anders op zakelijk gebied en het is belangrijk om je hier goed op voor te bereiden. Hieronder vind je 5 onmisbare tips voor als jij zaken wilt gaan doen in China.
- Kies voor een betrouwbaar vertaalbureau
De kans is vrij groot dat je de Chinese taal niet of onvoldoende beheerst. Fouten worden niet makkelijk geaccepteerd in China. Het versturen van documenten met fouten erin is dan ook ‘not done’. Je hebt een betrouwbaar en ervaren vertaalbureau nodig. Je kunt dan uitstekend terecht bij Vertaalbureau Fairlingo. Deze vertaalservice werkt in de cloud en garandeert je een hoogwaardig resultaat tegen een betaalbare prijs.
- Een bezoek aan China
Een bezoek aan China is een absolute must voordat je zaken met dit land gaat doen. Laat belangrijke documenten vertalen om te kunnen inzetten bij het vinden van zakenpartners. Natuurlijk is het ook handig om een goede tolk mee te nemen of om een betrouwbare tolk in China in te schakelen. Je kunt uiteraard geheel op eigen gelegenheid naar het land reizen om op zoek te gaan naar zakelijke kansen, maar er zijn ook speciale reizen voor ondernemers die zaken willen gaan doen met China. Wanneer je op handelsmissie gaat, dan is de kans groter dat je naar huis gaat met de visitekaartjes van belangrijke potentiële zakenpartners op zak.
- De juiste partijen contacteren
Jij bent niet de eerste Nederlandse ondernemer die zaken wil gaan doen met China. Er zijn zelfs behoorlijk wat bedrijven uit ons land actief op de zakelijke markt in China. Om deze reden zijn er in het land speciale diensten voor Nederlandse bedrijven. Het is aan te raden om deze partijen eens te benaderen voor meer informatie en advies. Denk niet alleen aan overheden, maar bijvoorbeeld ook aan brancheorganisaties en instanties.
- Leer de zakelijke etiquette
Het is heel belangrijk om bekend te raken met de Chinese zakelijke etiquette. Ga je met een Chinese zakenpartner (of mogelijk toekomstig zakenpartner) naar een restaurant? Houd er dan rekening mee dat de partij die dit etentje voorgesteld heeft de rekening betaalt. Het delen van de rekening is een absolute taboe. De zakencultuur in China bestaat voor een aardig deel uit entertainment. Karaoke is bijvoorbeeld erg populair, ook tijdens zakelijke uitjes. Tijdens dit entertainment mag er niet over zaken worden gesproken. Tot slot is het heel belangrijk om iedereen aan te spreken met de achternaam. Voornamen zijn in China niet erg belangrijk. Waar wij in Nederland iemand met de voornaam benoemen gebeurt dit in China met de familienaam. De volgorde is hier ook op aangepast. Wanneer je iemand met voor- en achternaam aan wil spreken, dan noem je eerst de achternaam en dan de voornaam.
- Bouw kennis op
Chinezen verwachten dat je veel van China weet als je zaken met het land wilt doen. Houd hier dus rekening mee en bouw zo veel mogelijk kennis op voorafgaande aan je gesprekken met mogelijke partners. Zorg ervoor dat je alles weet over het politieke klimaat, over de economische stand van zaken, over de cultuur en natuurlijk over het land zelf.