Menu
Bedrijfsvoering

‘Ziekteverzuim omlaag bij aandacht voor werkende vrouw en overgang’

Bedrijven moeten méér aandacht besteden aan de problematiek van werkende vrouwen in de overgang. Al was het maar omdat bij vrouwen vanaf 45 jaar ruim een derde van het ziekteverzuim aan de overgang gerelateerd is. En dat terwijl steeds meer vrouwen tot op latere leeftijd blijven werken. Desondanks is de overgang géén (speer)punt in het HR-beleid van bedrijven. Organisatieadviseurs Marret Kramer en Susanna Hietbrink van bureau Werkende Weg uit Haarlem halen de overgang uit het verdomhoekje en organiseren vijf bijeenkomsten voor vrouwelijke professionals, ondernemers en hr-managers.

Van de circa 1,2 miljoen vrouwen vanaf 45 jaar die in de overgang zijn hebben 1 miljoen daar enige tot veel last van. Bij 20 procent leidt dat tot een belemmering in het dagelijks functioneren. Een gevolg is onder meer de sterke link tussen ziekteverzuim en overgang. Toch is er binnen het hr-beleid geen sprake van specifieke aandacht voor de problematiek. Zo willen veel bedrijven geen gericht onderscheid tussen mannen en vrouwen maken. Als zij hun medewerkers op het gebied van vitaliteit en loopbaanontwikkeling ondersteunen, gebeurt dat veelal leeftijd- en sekseonafhankelijk. Hr-afdelingen missen hierdoor kansen op het gebied van gericht vitaliteitsmanagement.

Volgens Susanna Hietbrink (58) van Werkende Weg is het tijd om de gevolgen van de overgang voor zowel werkende vrouwen als bedrijven ten volle te belichten: “Breng zowel de hinder als de kansen in kaart en maak het onderwerp – waarover nogal eens lacherig wordt gedaan – bespreekbaar in werksituaties.” Haar collega Marret Kramer (56) geeft aan dat de overgang door werkende vrouwen vroeger vaak werd gezien als een vorm van voorsorteren op het naderend pensioen. “Maar tegenwoordig is het omdat zij langer doorwerken steeds vaker een transitiefase waarin zij zichzelf moeten resetten. Werkgevers doen er verstandig om deze gekwalificeerde professionals daarbij te ondersteunen, want dat leidt tot meer welzijn, beter renderend en gemotiveerd personeel en minder verzuimkosten.”

Vrouwen die niet klagen over de gevolgen van de overgang veronderstellen nogal eens dat het vanzelf weer overgaat. Maar er zijn ook vrouwen die gaandeweg vaststellen dat de impact van deze periode veel groter is dan zij hadden voorzien. Zij gaan andere eisen stellen aan hun werk en werkomgeving en gedijen beter bij flexibeler werktijden en meer autonomie. Ook wordt de betekenis van het werk kritisch(er) gewaardeerd en niet zelden achten vrouwen de tijd rijp om nog een keer iets heel anders te gaan doen.

Voor vrouwelijke professionals, werkgevers en hr-managers organiseert Werkende Weg een vijftal interactieve lezingen met als ironisch bedoelde titel ‘Hoe overleef ik als professional de overgang!’. Deze lezingen worden op de donderdagen 19 februari, 19 maart, 16 april, 21 mei en 11 juni van 17.00 tot 20.00 uur in gebouw Het Seinwezen aan de Kinderhuissingel 1 te Haarlem gehouden. De deelnemers krijgen informatie en inspiratie en bovenal een nieuw perspectief op de overgang als uitdagende fase in het werkzame leven.

In de lezingencyclus behandelen opinion leaders verschillende thema’s, is er gelegenheid tot vragen stellen en zullen de deelnemers en inleiders met elkaar in gesprek gaan over de impact op het individu en de maatschappij. Sprekers zijn onder anderen Pauline Ottenvanger en Wilma Smit (gynaecologen en auteurs van “Menoblues” en “Menoproof”), Lisette Thooft ( auteur van onder meer “Wie domme dingen doet, wordt wijs” en “Spiritueel door de overgang”) en Isolde Kolkhuis Tanke, hoofdredacteur van Opleiding & Ontwikkeling en gepromoveerd op ‘Competent blijven werken in latere loopbaanfasen’.